Partnerlinks aanbevolen door metaaldetectortips.nl
- De beste waadscheppen vind je bij Stavrscoop in (mailen voordat je bestelt)
- Betaalbaar instapmodel voor kinderen : Teknetics Eurotek metaaldetector
- Goedkope allround detector, gaat diep! : Nokta Simplex Ultra
- Garrett pinpointer waterdicht tot 3 meter : Garrett Pro Pointer AT
- (nat)Strand en waterdetector : Minelab Equinox 800 metaaldetector
- Lichte draadloze metaaldetector voor weiden en akkers : XP Deus 28cm Ws-5 Lite
- Digging tool Nokta Makro grasmes : Nokta Makro Premium Digger grasmes
- Neodymium vismagneet : Verzwaarde neodymium vismagneet 130 kg
Materiaal: Brons
Wat ik lees is dat dit soort van de 15e tot de 17e eeuw loopt. Mocht iemand hem herkennen en de juiste jaartallen weten dan hoor ik het graag.
Materiaal: Messing
Van de 15e tot de 17e eeuw
Materiaal: Messing
Gewicht : 580 gram
Deze rijkelijk versierde deurklink zal misschien van een zware kerkdeur ofzo zijn geweest.
Een flink stuk van een bijzonder grote baardmankruik. Ik denk 16e eeuw. En hij kan goed 45 cm hoog zijn geweest. Hier zie je het oor van de kruik.
Materiaal: Steengoed
Hoog: 18 cm
Diameter 21,5 cm
Diameter bovenaan: 8 cm
Een verguld tinnen lepeltje zonder steel. Als het geen Kozak is met bontmuts dan zal het gewoon een pijp rokent boertje zijn wat erop staat.
Een hol messing mesheft 1575 tot 1625
Afmeting : 67x19mm
Ook te zien in deze Belgische collectie.
Altijd gedacht dat dit een bijzonder scherfje was. Dacht iets van Westerwald ofzo. Maar het duurde een slordige 15 jaar om erachter te komen van welk stuk steengoed
het is geweest. Deze zeldzame scherf komt uit Raeren en is van een keurvorsten kruik.
Een stukje van een museumstukje dus...
Nu is mijn vraag natuurlijk; Welchen Kurfürst sehen wir hier?
Middeleeuwse versiering voor de riemen van het harnas van een paard. Een beetje ridder had dit wel aan zijn paard hangen...
Op de hanger zit nog wat vergulding. De ophanging heeft de klinknagels er nog in zitten, en de lederen riem is er dus vanaf gerot.
Zo ongeveer droeg een paard dit soort hangers.
Periode : 1200-1400
Bijzonderheden: Imitatie gouden Rijder met afbeelding van geharnaste ruiter.
Materiaal: Lood-tinlegering
Een ladegreep met rammenkop.
Materiaal: Koper
Deze bel is waarschijnlijk verloren omdat het draagoogje doorgesleten is. Laten we hopen dat het schaap er niet al te erg over in heeft gezeten. Bellen doet hij nog als de beste. Ik noem hem voor het gemak een schapenbel maar een paardenbel zou het evengoed kunnen zijn. Mocht je dit type bel herkennen en er de juiste jaartallen en benaming bij weten dan hoor ik het graag.
Loodje met gekroonde W van Willem III.
Op de andere kant een draak of fabeldier.
Afmeting 35x30mm.
Materiaal: Lood
Tijd: 18e eeuw
De initialen R.V.H van de eigenaar staan er ingeslagen.
Tijd: ± 6e eeuw.
Lengte 27mm
Breedte 10mm
Het komt nogal eens voor in deze hobby dat je achteraf pas beseft wat je gevonden hebt. Dat had ik met deze gesp-pin ook. Hij is ongeveer 6e eeuws uit de Merovingische tijd en er kan goed een rode granaat in het rechthoekige kamertje hebben gezeten. zij aanzicht.
De Merovingen waren een dynastie van Frankische koningen (5e-8e eeuw). In Engeland was dat ongeveer de anglo-saxische tijd. Barre tijden zeg maar... met zelfs een supervulkaan in 535 waardoor Europa een paar jaar in het donker zat met honger en kou tot gevolg.
Religieus hangertje - Opschrift: ITE AD JOSEPH (Latijn voor "Gaat naar Jozef").
Jaartal: 1830
Afmeting 26x35mm.
Materiaal: Koper
Met de hand geputte vingerhoed en naairing
Een naairing is een open vingerhoed. Deze oude items zijn met de hand gemaakt en van voor 1600
Materiaal: Brons
Plaatje met portret van Jan Nieuwenhuyzen mede oprichter van De Maatschappij tot Nut van 't Algemeen (kort gezegd 't Nut). Waarschijnlijk 19e eeuws. Gevonden in een grasveldje (vermoedelijk opgebrachte grond).
Materiaal: Koper
Verschillende corpussen. De linker is van lood en waarschijnlijk de oudste. Ik schat 15e eeuw. De meeste corpussen zijn in de loop van de tijd van hun kruisje gevallen omdat het ingelegde hout weggerot is. De 2e, 3e, en 4e zijn de modernste. 19 of 20e eeuw.
Loden Musketkogels zijn in Nederland gebruikt van ca. 1550 tot ca. 1860. Als eerste vuurwapen met gladde loop had je de haakbus,
daarna kwam het vuurroer en de musket met een lontje, gevolgt door de snaphaan of vuursteenmusket met vuursteenslot.
Minié kogels, uit Nederland.
Een Vuurkets 17e tot begin 19e eeuws loden omhulsel met vuursteentje erin. Gemonteerd op een musket maakt de vuurkets een vonkje zodat het kruit kan ontbranden en de loden musketkogel kan vliegen. De vuursteen wordt nogal eens verward met een prehistorische schraper.
Een andere vuurkets compleet met vuursteentje heb ik gevonden in 2015. Hier de voorzijde en achterkant.
Oww.... nog een, en nog eentje. De Nederlandse
vuurketsen zijn trouwens een stuk mooier als de Napoleontische / Franse vuurketsen. Die zijn breder, minder hoog, hebben dunner lood en zonder puntjes versiering. Die Franse zien er dus eigenlijk niet uit.
Er zijn natuurlijk altijd agrariërs te vinden die het voor elkaar krijgen om hun beregeningssproeiers te verliezen. Of misschien worden ze wel weggegooid... De messing doppen die erbij horen om de waterleiding af te sluiten vind je best vaak en zijn leuk voor in de koperbak. Je weet nu iig. waar die doppen (of eindkappen moet ik zeggen) met rubber ring erin van zijn (Messing eindkap met klauwkoppeling voor beregening).
Een stuk van een oude ketting waarschijnlijk van een rozenkrans. Gemaakt van koper met roze steentjes.
Antieke speelgoed boer nouja niet echt antiek...lijkt me jaren 50 van de vorige eeuw. Made in England.
Het verhaal bij deze klik kikker gaat, en correct me if i'm wrong, dat ze gebruikt werden in de tweede wereldoorlog voor de
communicatie tussen soldaten in het donker. Even klikken en je maat wist dat er goed volk aan kwam gelopen.
Alleen het probleem was dat een van de wapens van de vijand precies hetzelfde geluid maakte. Soms zorgde deze kikker dus voor een potentieel dodelijk misverstand.
EDIT: En nog een andere klik kikker langs de sloot gevonden. 16,5 gram.
Een klei pijpenkop met bijpassende vonkenvanger. Vroeger hoefde je nog niet naar buiten om te roken, en daarbij hadden mensen vaak stro op de vloer liggen (en in de bedstee) wat een vonkenvanger geen overbodige luxe maakte.
Een spinsteen van gebakken klei. Dit ding werd op een stokje geprikt en deed dienst als een soort vliegwieltje. Door een zwengel aan het stokje te geven kon men van een pluk wol een draad spinnen om later dikke sokken van te breien.
Tijd: 16-17e eeuw
Maat: Ø3½ centimeter
Vermoedelijk een zakheilige maar voor hetzelfde geld heeft deze heilige familie in een klein huisaltaartje gestaan.
Het beeldje is van lood of van een lood-tin legering. Helaas is Jozef hier een koppie kleiner dan gebruikelijk.
Tijd: 14-15e eeuw
Maat: 35 x 16 x 11 mm. De onderkant is ovaal.
Een oud speelgoed paardje. De bijbehorende ruiter is eraf gevallen maar dat mag de pret van het vinden natuurlijk niet drukken.
Het blijft altijd een verrassing wat je uit de grond peutert. Deze niet allerdaagse bodemvondst was iets minder fris. Een stukje gebit met gouden kroon uit een zwemwatertje.
Op oude speel- of picnicplaatsen kun je ooit speelgoedwagentjes onder je detector schotel krijgen. Een Dinky Toy heb ik nog niet mogen vinden maar een karretje van de enige echte Corgi Toys is ook vet.
't Is een Gorgi Toys B.R.M. Formula I Grand Prix no. 152. made in GT Britain zonder banden. Corgi Toys werden in het Verenigd Koninkrijk in juli 1956 geïntroduceerd en werden zevenentwintig jaar lang vervaardigd in Swansea, Wales, voordat het bedrijf failliet ging. Deze no.152 raceauto is geproduceerd van 1958 t/m 1961.
Vertel ik hierboven nooit een Dinky Toy te hebben gevonden, blijkt er gewoon eentje in
de strand-en watervondsten rommelbak tussen de Matchbox autootjes te liggen. Deze Dinky Toys Maserati nummer 23N is wel een opknappertje en goed verroest van onder. Hij is geproduceerd tussen 1953 en 1954 en is een schaalmodelletje van de Maserati 250F.
Meteen maar even de volgende tip; altijd uitkijken wat je in de rommel- of afvalbak knikkert.
Oude en nieuwe types trekringen van blikjes. Je kunt ze ook treklipjes noemen. De nieuwe trekringen daarvan werd gezegd dat deze niet in het millieu terecht zouden komen omdat ze aan het blikje blijven zitten. Leuk bedacht maar alleen gedeeltelijk gelukt... je komt ze overal tegen.
Een messing parkeermunt van een openlucht zwembad. C.A.T Control Systems B.V.
Een loden klootvulling afkomstig uit een klootschiet
bal. Dit is wat je overhoudt als de houten bal weggerot is.
Andere spelletjes waren kaatsen, bikkelen, hoepelen, snorrebotten, veenmol racen, knikkeren, beugelen, bekkensnijden, bokspringen en meer...dus... genoeg te doen, zullen we maar zeggen.
Formaat: ± 4,5 cm.
Deze Helmondse hondenpenning zal ergens tussen 2002 en 2007 verloren zijn. Er staat het jaartal 2002 op de achterzijde en in 2007 werden deze penningen afgeschaft.
Mooie hondenpenning van de Gemeente Veldhoven. Nr. 001805
Hier zijn nog 2 foto's. Voorkant, achterkant.
De linker penning zal een ouder type zijn.
Aan deze hondenpenning van gemeente Veldhoven zie je wat er kan gebeuren als de grasmaaier langs komt. Op 't gras in parken vindt je hierdoor ook vaak halve euro stukken.
Bekkensnijden was een verboden spel vanaf de 17e eeuw. Tot wanneer, daar zijn we het op internet iig. niet over eens. Ik denk tot eind 19e eeuw.
De bedoeling was om je tegenstander een mooi litteken in z'n wang te bezorgen.
Dit deed men in het begin m.b.v. een mes. Ja hoe gek kun je zijn... Later ging dit met een gekarteld en scherp gevijlt muntje, dan viel het niet zo op bij de politie.
In Oss is men het langst doorgegaan met bekkensnijden. Een kruisvormig litteken noemde men er "het Wapen van Oss". De hier afgebeelde bekkensnijder is van een Friese oord of liard gemaakt
en is gevonden in de buurt van Vlijmen. Op Youtube zie je hoe 't moet.
Een broche, ooit zilverkleurig geweest, van de Nederlandse Kroon Rijwielfabriek. Ze maakten fietsen van het merk RS, van RS Stokvis & Zonen NV.
Een vergulde knoop met daarop een wapen met 3 sterren en 3 ganzen of eenden. Op de achterkant "D.J. Enthoven 'sGravenhage".
Volgens 'de interwebs' is ijzermagazijn D.J. Enthoven & Zn. begin 1900 over gegaan naar de N.V. 's Gravenhaagsche IJzermagazijnen.
Diameter: Ø26mm.
Dit loodje is niet uniek maar wel leuk om te vinden. Op de voorkant staat "Wolle deeken gemaakt binnen Leyden", ja met 2x een E, op de andere kant "Leyden" en "Hollandt"... met dt! Verder een leeuw en "de sleutels van Leiden".
Datering 1650-1800.
EDIT: Geen idee hoeveel wolle dekens er indertijd verkocht zijn in Leiden maar heb nog zo'n wolle deeken gevonden (en nog eentje). Ik zit er iig. warmpjes bij.
Wat trouwens opvalt is dat op het laatste lakenlood 'deken' niet met 3 e's geschreven is. Er bestaan er ook met het jaartal 1775 op de voorkant.
Geen heel fraai exemplaar maar het is een loden snorrebot en ik had 'm nog niet. Een snorrebotje was een stuk speelgoed.
Uit het water gevist; een reclame penning van Philips met Willeke Alberti erop afgebeeld uitgegeven in 1958.
Diameter : 32.2 mm
Materiaal : Brons
Gewicht : 11.8 gram
De achterkant heb ik op de uitvergroting er maar naast gelegd want de 2 delen kwamen apart uit de grond. Hij is dus hol van binnen. Meestal werden deze hangers gebruikt om een nagel, plukje haar of as van een overledenen in te doen. Periode: 17e eeuw.
Het Hasselt Kruis 1830-1831 is een Nederlandse onderscheiding en ereteken dat in 1831 werd toegekend aan eenieder die aan de Tiendaagse Veldtocht hadden deelgenomen.
Het werd ingesteld door Koning Willem I.
Het opschrift leest "Trouw aan Koning en Maxima Vaderland".
Maat : 30 mm
Materiaal : Brons
Gewicht : 13.2 gram
Een button met opschrift "Republique Francaise". 't Is een knoopje uit de tijd van de Franse revolutie en is gemaakt rond 1793. Compleet met Frygische muts en
fasces (takkenbundel).
En nog een Republique Francaise button
Je raapt iets kleins op en op 't eerste gezicht denk je wat is dat voor lullig oud knoopje... Blijkt het na wat zoeken toch een bijzonder ding te zijn en wel een uniformknoop van de 1e regiment artillery grenadiers van Napoleon's Grande Armée.
De bovenkant toont een granaat met twee gekruiste kanonnen.
Deze in topkwaliteit verkerende 8e regiment artillery button heb ik veel later bijgevonden.
Diameter : 16mm
Materiaal: Messing
Formaat: 15mm.
Zeldzaam uniformknoopje met opschrift 'Département de la Frise'. 33e Regiment begin 19e eeuw. Napoleon stelde absurde eisen en vond dat Nederland de melkkoe van Frankrijk moest worden. In 1810 kwam hierdoor een einde aan het koningschap van broer Lodewijk en werd Friesland even een departement van Frankrijk (1 januari 1811 tot april 1814). 30 en 31 maart 1814 slag om Parijs en verbanning naar Elba 4 mei 1814).
Diameter : 17mm
Knoop Departement de la Frise ongereinigd.
Napoleon was trouwens een vervelend manneke, zijn broer daarentegen bleek een topgozer te zijn.
"Iek ben Konijn van Olland" was zijn beste ABN.
Uniformknoopje 49e demi-brigade eind 18e eeuw.
Opschrift: Republique Française
Napoleon bepaalde in 1803 dat demi-brigades voortaan régimenten moesten worden genoemd.
Diameter : 22mm
Dikte 1,2mm
Napoleontische Uniformknoop van de genie.
Sappeurs ruimden hindernissen op, velden bomen, installeerden bivaks, bouwden kantonnementen, ondersteunden pontonniers bij het bouwen van bruggen e.d.
Het meest kenmerkende werktuig van een sappeur was de langstelige houthakkersbijl waarmee ze steevast voorop marcheerden.
Sappeurs waren in de 18e en 19e eeuw indrukwekkende figuren. De sappeur droeg traditioneel een baard en snor en men zocht mannen uit die groot van stuk waren.
Diameter : 17mm
Dikte 1,1mm
Régiment chasseur 1é Empire. Zoiets als lichte infanterie Jagers. (Vandaar het toetertje).
Achterzijde met 4-gats oogje. Ook wel 'birdcage shank' genoemd.
Diameter : 16,6mm
Napoleontische Uniformknoop van 98e regiment.
Diameter : 22,6mm
Dikte 1,6mm
Regimental History
1757: Created
1791: 98e Regiment d'Infanterie
1799: 98e demi-brigade d'Infanterie de Ligne (formed from the following)
Detachments of the 27e and 70e demi-brigade d'Infanterie de Ligne
1803: Amalgamated into 92e Regiment d'Infanterie de Ligne. Bron
Achterkant met 4-gats oogje.
Hier kan je een uur scrollen door oude Franse knopen.
Heel mooie kwaliteit 22mm grote knoop
Een nek kraag gesp met 4 pinnen. Helemaal heel! Een beetje gozer had in de tijd van Napoleon een lederen of stoffen band om zijn nek. Deze werd met een gesp vast gezet.
De stock buckles met soort van ronde dopjes op de gesp zitten meestal aan een stoffen doek. Dit exemplaar zal aan een lederen kraag hebben gezeten, denk ik...
Sommigen denken dat dit een schoengesp is of een knee breeche buckle. Als jij het weet moet je gewoon even mailen. De meeste stemmen gelden...
Afmeting : 59x40mm
Messing hangertje van Fête laïque de la jeunesse, een jongeren festival.
En de achterkant.
Duivenringen vindt je geregeld. Vooral degene die in bossen zoeken zullen ze vinden. Roofvogels (buizerd, sperwer, havik etc.) peuzelen hun gevangen duiven vaak op in het bos dus vandaar...
Soms zit het pootje nog in de ring. Erg sneu...
Je kan de eigenaren online opzoeken (mits aanwezig) maar ik denk dat ik al genoeg gedaan heb door de nummers hier online te zetten.
De rest mogen ze zelf doen.
Vroeger, in een ver verleden, kregen koeien geen geel plastic oormerk maar een koperen plaatje met een nummer erop in het oor. Er zijn er genoeg verloren door de jaren heen.
Lang geleden had 't rijkere volk iplv. een Samsung S10 een zakhorloge. Dit horloge hing samen met wat prullaria aan een sjieke ketting, Chatelaine genaamd. Aan een Chatelaine hing bijvoorbeeld een schaartje, een horlogesleuteltje, een potloodje, een priem of dit zegelstempeltje. Soms hing er zelfs een klein kurketrekkertje aan voor de kurken van parfum flesjes. 5-10 items aan de ketting was normaal.
De ovale carneool is 17mm. Het manneke met de sleutel zal denk ik een engeltje voor moeten stellen. En daarboven staat "secret" uiteraard in spiegelbeeld. Altijd handig als je brieven met geheime inhoud moet versturen.
Hoogte : 30 mm
Materiaal : Koper met sporen van vergulding
Tijd : 1850 denk ik
In het midden zie je de contouren van een Sint-jakobsschelp
Ik gok op Victoriaanse import uit de UK, maar wie het weet mag het zeggen.
Niet alles is te vinden op internet vandaar dat ik nog geen idee heb wat dit is. Je zou zeggen een stukje kandelaar maar ik ben er niet zeker van. Mocht je weten wat het is dan hoor ik het graag.
De zilveren ring steekt 8,5mm uit, is 16,6mm inwendig bij 20,6mm uitwendig en 15mm hoog. Getoetst op hoog gehalte zilver.
Hoogte : 49mm
Materiaal : Ring van zilver en paars marmer
In de 19e eeuw liepen de coolste gasten niet met een builtje shag rond maar met een enorme stummelpijp.
Foto 2 Op foto 2 zie je nog het afstop dopje met een klein stukje van de pijpensteel. Ook de rode verf is goed gebleven.
Foto 3 Plaatje 3 geeft een indruk hoe het apparaat er ongeveer uit zag.
Vochtsluis 2 De gaten zijn erin gevallen maargoed... Hij is ook ongeveer van 1835.
Vochtsluis 3 Deze vochtsluis is nog perfect heel. Wel iets groter en een ander type...
Hoogte : 60-80 mm
Materiaal : tin
Tijd : 1835 (de rode)
Een brilgesp of na-middeleeuwse koperen double-loop gesp met bloemendecoratie.
Periode: 1400 tot 1650
Maat: 60x27 mm
Tot slot een met bloemetjes versierde slotplaat met sleutelgat.
Periode: 19e eeuw
Maat: 9,5 x 10,5 x 0,2 centimeter