Sensitivity, gevoeligheid oftewel de diepte van je detector

Partnerlinks aanbevolen door metaaldetectortips.nl

- De beste waadscheppen vind je bij Stavrscoop in Ukraine (mailen voordat je bestelt)
- Betaalbaar instapmodel voor kinderen : Teknetics Eurotek metaaldetector
- Goedkope allround detector, gaat diep! : Nokta Simplex Ultra
- Garrett pinpointer waterdicht tot 3 meter : Garrett Pro Pointer AT

- (nat)Strand en waterdetector : Minelab Equinox 800 metaaldetector
- Lichte draadloze metaaldetector voor weiden en akkers : XP Deus 28cm Ws-5 Lite
- Digging tool Nokta Makro grasmes : Nokta Makro Premium Digger grasmes
- Digging tool : Quest Diamond Digger RVS Grasmes
- Neodymium vismagneet : Verzwaarde neodymium vismagneet 130 kg

De diepte van je metaaldetector zet je best zo hoog als mogelijk. Dit wil zeggen zo hoog dat je geen overmatige last ondervindt van irritante bijgeluiden c.q. getetter. Dit geldt eigenlijk voor alle terreinen waar je zoekt. Op natte delen van het strand zul je voor de meeste metaaldetectoren de sens noodgedwongen lager moeten zetten om niet gek te worden van de valse signalen.

Let op de hoogte van je zoekschotel...makkelijk zat, alle lucht die je tussen de onderkant van je schotel en de grond hebt tijdens het zwaaien is verspilde diepte. Er zijn altijd mensen die beweren dat je de zoekschotel een eindje boven de grond moet houden en je sensitivity niet te hoog moet zetten voor het beste resultaat. Maar ik zou deze fabeltjes gauw vergeten en gewoon het maximale uit de diepte proberen te halen.

Hoe diep kan zo'n ding?

Hoe diep een detector maximaal detecteert hangt voornamelijk af van de grootte van de target en de grondsoort, maar ook de ligging en materiaal van het voorwerp spelen een rol. Ook je zwaaisnelheid (langzamer = dieper), werkfrequentie (lager = dieper) en grondbalans (lager = dieper) hebben invloed. Om een idee te geven... De meeste detectoren vinden een koperen muntje (duitje) op 20 tot 30 cm diep. Een groot object zoals een Duitse helm kan met een goede detector op ruim boven de halve meter nog worden gedetecteerd.