Wordt er meer of minder gevonden met de metaaldetector?

Detector Plaza

Waarom gemiddeld meer gouden munten de laatste jaren?

Mijn mening? Heel eenvoudig, aan de ene kant omdat de metaaldetectoren beter worden en tegenwoordig vaker worden voorzien van een hogere werkfrequentie (tussen 12 en 20 Khz), wat echt een must is voor goud. Maar belangrijker, Nederland raakt een beetje "afgezocht" en daardoor zijn we met zijn allen genoodzaakt de discriminatie lager te zetten om nog iets van een piepje te krijgen. Door een lage discriminatie te gebruiken maken we vele malen meer kans op een gouden munt.

Waarom gemiddeld minder gouden juwelen in het water de laatste jaren?

Reden 1, Veel meer wadende detectoristen de laatste jaren.
Reden 2, Omdat er tegenwoordig minder door ouderen mensen wordt gezwommen als vroeger. Pubers zwemmen vollop maar die dragen vaak alleen zilver. Daarbij vliegt men liever eerst naar een warm land alvorens zich met een teen in het water te wagen.
Reden 3, Het goud is (vaak voor dezelfde prijs) een stuk lichter in gewicht geworden. Een zwaarder sieraad is makkelijker te lokaliseren. Vroeger droeg men ringen van 15 - 20 gram, tegenwoordig ben je al een hele Piet met een ring van 4 gram om je vinger.

Waarom gemiddeld minder vondsten in parken de laatste jaren?

Wie gaat er tegenwoordig nog in een park op het gras zitten, dat gebeurt heel wat minder dan pakweg 30 jaar geleden. Of het nu aan de hondenstront ligt of tijdgebrek? Wie zal het zeggen. We hebben waarschijnlijk leukere bezigheden gevonden. Wat wel interessant blijft zijn de festival en demonstratie terreintjes. Met 30.000 man op elkaar gepakt valt er op zo'n dag toch het een en ander in het gras.