Partnerlinks aanbevolen door metaaldetectortips.nl
- De beste waadscheppen vind je bij Stavrscoop in (mailen voordat je bestelt)
- Betaalbaar instapmodel voor kinderen : Teknetics Eurotek metaaldetector
- Goedkope allround detector, gaat diep! : Nokta Simplex Ultra
- Garrett pinpointer waterdicht tot 3 meter : Garrett Pro Pointer AT
- (nat)Strand en waterdetector : Minelab Equinox 800 metaaldetector
- Lichte draadloze metaaldetector voor weiden en akkers : XP Deus 28cm Ws-5 Lite
- Digging tool Nokta Makro grasmes : Nokta Makro Premium Digger grasmes
- Neodymium vismagneet : Verzwaarde neodymium vismagneet 130 kg
In het water worden door de kou je vingers dunner. Gelukkig maar voor ons anders zouden er geen ringen liggen op de bodem van onze natuur zwemwatertjes. Wordt er flink gesmeerd met zonnebrand olie dan is de kans om een ring te verliezen nog groter. Koppeltje duikelen met een zware gouden ketting om je nek is ook niet slim tijdens het zwemmen. Tot zover het wakker maken van slapende zwemmers.
Ben je 190 centimeter of nog langer kies dan bij waden in het water voor de volgende tactiek. Neem een behoorlijk grote diepzoekende zoekschotel 20-27 cm, ga tot je neus erin (verzwaard met loodgordel) stel je discriminatie op een gouden ring van ongeveer 4-5 gram en zoek op je gemak op het diepe gedeelte. Let wel op met een gordel om, dat je ten alle tijden weet hoe het bodemverloop is waar je zoekt. Maak kleine stapjes en zorg dat je een gordel hebt die je in een beweging af kunt gooien en hang je tasje niet in de buurt van die gordel zodat hij daar ook niet achter kan blijven haken. Ik heb het nog niet gehad maar in een diep gat stappen met een loodgordel om lijkt me geen pretje. Wees dus gewaarschuwd.
Ben je vanaf een paar turfkes tot 190 cm hoog dan heb je de pech dat de meeste wadende zoekers op die dieptes zoeken. Ga in dat geval voor het snellere zwaaien en scheppen en voor de kleinere piepjes. Neem dan ook een klein schoteltje op een metaaldetector met een hoge frequentie en spaai er alles uit wat je tegenkomt. Een Tesoro Tigershark is hier prima voor, die heeft weinig dieptebereik maar lust wel kleine kettinkjes. Met deze werkwijze kan het ook handig zijn een opgeblazen bromfietsband waarin een plastic zeefbakje gemonteerd is met je mee te zeulen door het water. Zit je voorwerp in de waadschep dan kun je die omkiepen in het bakje zodat je niet elke keer hoeft te schudden om het zand uit je schep te halen. Voor bodems met klei, veel kiezel of schelpen is waden met zeefbak ook aan te raden. Het er tussenuit peuteren van de target wordt zo een stuk makkelijker.
Waden in Finland
Om sneller of in ieder geval met minder moeite te kunnen zwaaien in het water kun je het beste een custom made steel aan je metaaldetector bouwen. Zelf heb ik een onderste deel van een carbon karperhengel in gebruik voor dit doel. De steel is nu 2x zo dun als een standaard detector steel. Dit scheelt gewoon heel erg veel en begrijp trouwens ook niet dat fabrikanten geen rekening houden met het water dat verplaatst moet worden tijdens het waden. Minelab is een goed merk maar kijk alleen maar naar die toeter op de Excalibur daar krijg ik al een lamme arm van als ik 'm zie. Hipmounten en de de steel vervangen dus...
Als laatste tip; Denk nooit hier heeft niemand gezwommen in het verleden. Een ring kan zelfs op 150 meter uit de kant gevonden worden dus als je het kunt belopen ivm. de diepte probeer dan ook eens wat verder te zoeken.
In zee zoeken is niet gemakkelijk, 't lijkt of de vondsten er als wormen door de bodem kruipen. Soms ligt het hoog in het zand maar meestal zit het spul behoorlijk diep. Vaak zo diep dat je er niet eens bij kan. Wat er dan voor je overblijft zijn enkel de 'fresh drops'. Het devies is dus in zee een zo diep mogelijk zoekende metaaldetector te gebruiken. Een "opgevoerde" puls inductie is er prima voor behalve als er veel ijzer ligt omdat discrimineren met een puls bijna altijd niet je van het is of gewoon helemaal niet gaat. Een paar goede zeewater detectors zijn de Whites Surfmaster PI, Minelab Equinox, de Minelab Excalibur 1000 (als je hem hipmount) en de C-scope 7 umd (puls inductie een zéér degelijke en onderschatte metaaldetector). Ik moet erbij zeggen dat mij het beste lijkt om als je voor deze detector kiest de concentrische schotel (dicht met centraal gat) te nemen. De open schotel heb ik gehad en plaatsbepalen was wel erg moeilijk hiermee. Dus veel misscheppen en overdreven grote gaten werden hiermee gemaakt.
Vaak is het bij een ruwere zee met wat wind en golven beter omdat het zand tijdelijk opgespoeld wordt en door het water zweeft en de vondsten daardoor vrij komen. Het bemoeilijkt natuurlijk wel het waden met die golven tegen je zij. Ik kan me nog wel een detectorist herinneren die na een grote golf, ontdaan van waadschep en detector, languit op het strand terecht kwam.
Door storm weggeslagen gedeeltes is natuurlijk ideaal om uit te proberen maar die kans heb je niet zo vaak. Veel toeristen en weinig verschil tussen eb en vloed maakt de Spaanse costa's, de Canarische eilanden, Mallorca, Ibiza en Menorca de ideale plaatsen om in zee te zoeken.