Metaaldetector Accessoires - Tips en nog meer Tips...

Partnerlinks aanbevolen door metaaldetectortips.nl

- De beste waadscheppen vind je bij Stavrscoop in Ukraine (mailen voordat je bestelt)
- Betaalbaar instapmodel voor kinderen : Teknetics Eurotek metaaldetector
- Goedkope allround detector, gaat diep! : Nokta Simplex Ultra
- Garrett pinpointer waterdicht tot 3 meter : Garrett Pro Pointer AT

- (nat)Strand en waterdetector : Minelab Equinox 800 metaaldetector
- Lichte draadloze metaaldetector voor weiden en akkers : XP Deus 28cm Ws-5 Lite
- Digging tool Nokta Makro grasmes : Nokta Makro Premium Digger grasmes
- Neodymium vismagneet : Verzwaarde neodymium vismagneet 130 kg

Met de aanschaf van een metaaldetector ben je er natuurlijk nog niet. Er zijn nog vele accessoires te krijgen, de ene noodzakelijk en de andere gewoon voor de leuk. Hieronder zie je de hele lijst met detectorgerei, uitleg en tips. Altijd handig voor als je het gevoel hebt iets te zijn vergeten in te pakken voor de komende zoekdag of vakantie.

Accessoires voor de 'landzoeker' op akkers, stortgrond, parken, strand, bossen etc.

Koptelefoon - Een goede koptelefoon zorgt dat je batterijen minder snel leeg raken. Hij zorgt ook dat andere geen last hebben van het gepiep. En tevens zorgt dit accessoire ervoor dat je de diepste en zachte piepjes beter hoort. Vooral als het waait. Ow...nog wat, hij kan zorgen voor minder koude oren. Heb je een koptelefoon met een klein plugje vergeet dan niet de verloopplug van 3,5mm naar 6,3mm mee te nemen.

Spade met lange steel - Een spade (dus geen schep of bats) met een lange steel zodat je niet hoeft te bukken. Je kan een speciale vaak wat smallere kopen zoals de Black Ada maar eentje van de bouwmarkt voldoet doorgaans ook prima. De punt in v-vorm spits slijpen maakt het scheppen makkelijker en lichter.

Kunststof strandzeefschop - Deze kan nuttig zijn op het droge gedeelte van het strand. Laat ik nog even vermelden dat de NL en BE stranden er door zandsuppletie (ophoging) beroerd bij liggen tegenwoordig.

Digging pick - Heb je echt harde grond om in te spaaien dan kan een soort van platte pikhouweel uitkomst bieden. Ze worden ook veel gebruikt bij het zoeken naar gouden nuggets in rotsachtige woestijngrond.

Digging tool of digging trowel - Dit is ideaal voor parken waar je kleine gaatjes maakt en niet met een grote spade rond gaat lopen. Je kan de uitgegraven grond zelfs op een handoekje leggen zodat je geen zwarte plekken op een gazon maakt.

Handschepje - Heb je geen digging tool dan is een tuinschepje ook goed te doen. Die blauwe van Gardena is best stevig.

Heuptasje - Vondstentasje, belangrijk om niet te vergeten wanneer je gaat zoeken. Te verkrijgen in allerlei soorten, kleuren en maten. Tip! Zelf heb ik er een stalen pillendoosje in met daarin vaseline. Dit om de gevonden munten meteen mee in te smeren en ze te behoeden voor uitdroging. Je staat er versteld van hoe snel een vondst ooit uit kan drogen en dan begint af te brokkelen.

Andere tip: Mocht je ooit een Romeins bronzen beeldje vinden. Smeer hem dan niet in met vaseline. Het schijnt een hoop werk te zijn om dit te verwijderen wanneer je het door een prof laat behandelen (tegen bronsrot) en conserveren.

Metaaldetector accessoires

Zoekschotel - Zoekschotels heb je in alle soorten en maten. Het kan slim zijn er meer dan 1 mee te nemen op je speurtochten.

Batterijen - Extra batterijen zijn ook best belangrijk om bij te hebben. Top Craft van de Aldi is goed, goedkoop, en ooit door de Consumentenbond als beste getest geweest.

Batterijen lader - Oplaadbare batterijen zijn over het algemeen minder dan gewone maar het kan er ook mee.

Batterijhouders - Een extra batterijhouder is ook geen overbodige luxe.

Zoekschotel Schroefje Plastic tape - Van die rolletjes gekleurde stroomkabel tape zijn handig. Je detectorkabel kun je een stukje onder de plug oprollen en tapen om hem op die manier in te korten.

Schroevendraaier - Het kan gebeuren dat je in de behuizing moet zijn van je detector.

Schotel boutje - Een plastic reserve boutje om de schotel aan de detectorsteel te monteren. Deze willen nogal eens breken dus eentje extra meenemen kan je een hoop ergernis besparen. Een roestvrij stalen boutje kan ook, alleen pas dan op met aandraaien dat de schotel niet scheurt.

Foudraal - Een beschermhoes (detector carry bag) of plastic koffer om je metaaldetector in te vervoeren.

Beschermhoes kastje - Een beschermhoesje voor om de detectorkast tegen de ergste regen.

Accessoires voor de pieper zelf

Regenjas - Spreekt voor zich.

Laarzen - Spreekt ook voor zich. Als ze maar goed lopen en waterdicht zijn.

Zonnebril - Altijd handig, vooral als je in het water gaat zoeken. Daarbij kan het helpen met de oogvondsten en scherven spotten op een akker.

Pinpointer - Vooral voor zoeken in gras zoals parken is dit een handige tool om bij te hebben.

Vondstenschort - Verwacht je veel te vinden of wil je de grote stukken ijzer ook mee naar huis slepen dan kan een vondstenschort handig zijn.

Handschoenen - Tuinhandschoenen of wegwerp van latex voor als je geen zin hebt in vuile vingers. Om in het water met je hand te graven kan je bijv. via Ebay cut proof gloves kopen.

Knee pads - Kniebeschermers meestal overdreven maar er zullen best situaties voorkomen waar ze toch een uitkomst blijken te zijn. Bijvoorbeeld tijdens graven in een park (nat gras).

Vondsten potje of doosje - Voor de betere vondsten en munten kun je een potje met grote opening en draaidop meenemen. Doe er meteen watten of wc-papier in tegen het beschadigen. Een andere tip is een hakendoosje.

Tuigje of Harnesses - Dit is een soort tuigje wat je om kunt hangen en waar je de detector dan aan hangt. Hierdoor wordt een zware piepstok een stuk lichter.

Walkie Talkie - Fotootje Je zoekmaat lastig vallen met de vraag of hij al wat heeft. Bijvoorbeeld met de Topcom Twintalker 9500 airsoft edition.

Rugzak - Altijd handig voor de boterhammetjes of voor degene die met een brommer gaan zoeken en de detector daarin stoppen zodat deze onderweg niet op de buddyseat kapot rammelt. By the way als je zoekgebied niet te ver ligt levert akkerzoeken met een brommertje het meeste op. Je kan er overal mee komen en snel van plek wisselen.

Benodigdheden voor de wadende zoeker

Waadschep of Sand Scoop - Een goede stevige waadschep is een must. Zonder dit accessoire is de waterzoeker zwaar gehandicapt. Op de bodem aan de binnenzijde van de schep kun je een rvs gaasje monteren zodat de gaten wat kleiner worden en je de kleine gouden of zilveren kettinkjes niet verliest. Er zijn mensen die een waadschep zelf maken van PVC. Doe dit niet want je hebt er niets aan. Als je een waadschep zelf maakt maak hem dan gewoon van stevig RVS anders is het KRAK! en kun je voortijdig naar huis. Voor wie een speciale scoop/waadschep wil kopen is er Stavrscoop of T-Rex waadschep.

Schotelstabilisator - Sommige schotels hebben een te hoog drijfvermogen en hebben de neiging omhoog te klappen als je ze onder water doet. Een stabilisator kan hier uitkomst bieden. Ook bij ruwe bodems met veel kiezels en stenen kan zo'n ding handig zijn.

Waadpak - De neopreen waadpakken zijn tegenwoordig niet zo duur meer in een hengelsportwinkel en deze zijn ook het warmste.

Semi dry suit - Als je dieper wilt dan met een waadpak dan heb je echt iets warms nodig om aan te trekken. Pas altijd op voor onderkoeling met waden, ook in de zomer! Met een semi dry suite (b.v. een 7mm pak van Cressi) wordt je wel een beetje nat maar dat maakt in de zomer niet veel uit. Een handoek is dus ook iets om mee te nemen.

Dry suit - Een droogpak waar je met kleren en al in kan is natuurlijk een idee maar ze zijn een stuk duurder in aanschaf.

Duikschoenen - Een paar ritsbare duikschoenen met een goede zool heb je gewoon nodig als je diep waad met een semi dry suite aan.

Loodgordel - Wil je tot aan je neus door het water lopen dan heb je dit nodig anders sta je tijdens het scheppen te stuiteren als een dobber. Een must als je vanaf borsthoogte en dieper wilt waden.

Water float - Hiermee bedoel ik een zeefbak voor in het water. Je kan er je volle schep met zand op leeg gooien en vervolgens zeven.

Waterdicht plastic kokertje - Mensen die waden of duiken met een metaaldetector en hun (electrische) autosleutels niet op de kant achter willen laten die kunnen eens kijken naar een Trident Dry Tube kokertje. ("Waterdichte koker blauw L). Ideaal om papiergeld en sleutels in te bewaren zonder bang te hoeven zijn dat het verzuipt. Je kunt ze voor een euro of 8 krijgen in een duik-, kajak-, of snorkelshop.

Accessoires voor (reinigen) gevonden items

Loep - Degene met wat minder goede ogen hebben er vaak plezier van, vooral bij het bekijken van zilver- of goudmerkjes.

Tumbler - Erg handig zo'n Lortone tumbler om de vondsten in schoon te maken. Gebruik deze niet voor dure muntjes en krikkele voorwerpen waar de patina op moet blijven zitten. Om geld te besparen kun je er ook fijn grind bijvoorbeeld aquarium grind in plaats van RVS granulaat in doen. Als je euro's thumbled kun je eens proberen er wat Cola bij te doen. (niet te veel want er kan druk op de deksel komen). Een thumbler kun je trouwens makkelijk zelf maken met als aandrijving een 12V ruitenwissermotortje van de sloop met een pc voeding. (De groene en zwarte draad verbinden)

Elektrolyse - Als er iets goed werkt voor het verwijderen van dikke zwarte oxyde korsten op zilveren ringen e.d. dan is het wel elektrolyse.

Men neme...
- 2 Stroomdraadjes
- 1 Kopje water met een snufje zout of soda
- Een 9 volt batterij of een acculadertje
- Een krokodillenbekje
- 1 Spijker

De spijker doe je aan de plus en het zilver in je klemmetje aan de min. Dan beide een paar minuten onder water hangen.
Dit trekt wel snel je batterij leeg dus een goedkopere stroomvoorziening is handig. Voor een tientje heb je een H-Tronic AL 300 Pro

Toetssteen - Voor detectoristen die goudgehalten willen bepalen zijn er kistjes te koop met daarin toetswater (koningswater) en een toetssteentje. Als je weet hoe lydiet steen eruit ziet kun je de toetssteen misschien zelf vinden. Ook voor zilver te testen zijn flesjes toetsvloeistof te krijgen. Deze gele vloeistof wordt donkerrood als je het in aanraking brengt met zilver.

Zuurvrije Vaseline - Een grote pot vaseline om je vondsten mee in te smeren. Vooral koperen duiten knappen er van op. Onderwaterdetectors die voor de afdichting een o-ring in het kastje gebruiken daarbij smeer je de ring het beste ook in met vaseline. Deze of deze voldoen helemaal prima.

Theelichtjes en oude frietpan - Je kan de lontjes eruit halen zodat je enkel de paraffine overhoud. Doe dit in een verhitte friet- of gewone pan en laat er je vondsten in hangen tot ze geen luchtbelletjes meer veroorzaken. Voorwerpen kun je hiermee voor lange tijd conserveren maar test eerst met minder belangrijke items.

Satéprikkers - Uitstekend gereedschap om koperen duiten mee schoon te pulken.

Muntbladen - Kunnen handig zijn voor je munten in te doen.

Munthouders - Ik ben er geen voorstander van omdat je ze dicht moet plakken maar het kan vooral voor zilveren munten geen kwaad.

Vitrine kast - Een mooi vitrinekastje met verlichting is natuurlijk een perfect hebbedingetje om je vondsten in te leggen.

Plexiglas munt standaarden - In je vitrinekastje kun je de betere munten op plastic standaardjes zetten, staat heel sjiek.

Restauratie van vondsten - Restaureren van je topvondst kan bij Restaura in Haelen of als het een ring betreft bij Sand'Or in Zwolle.

Handige Download - Nog even een download voor de mensen die wat mappen kunnen gebruiken om hun vondsten foto's gerangschikt in op te bergen. Onderverdeeld niet op periode maar op soort voorwerp. In iedere map zit een voorbeeld foto.
Download Bodemvondsten.zip.

Metaal Schrootprijzen - Om een idee te krijgen wat bv. je rommelbak met gemengd koper op gaat leveren hier wat linkjes naar oud-metaal handelaren.
www.kh-metals.nl - www.metaalrecyclingvanakelijen.nl - www.mmetalimex.nl -