Metaaldetector tips - Akker zoeken

Partnerlinks aanbevolen door metaaldetectortips.nl

- De beste waadscheppen vind je bij Stavrscoop in Ukraine (mailen voordat je bestelt)
- Betaalbaar instapmodel voor kinderen : Teknetics Eurotek metaaldetector
- Goedkope allround detector, gaat diep! : Nokta Simplex Ultra
- Garrett pinpointer waterdicht tot 3 meter : Garrett Pro Pointer AT

- (nat)Strand en waterdetector : Minelab Equinox 800 metaaldetector
- Lichte draadloze metaaldetector voor weiden en akkers : XP Deus 28cm Ws-5 Lite
- Digging tool Nokta Makro grasmes : Nokta Makro Premium Digger grasmes
- Digging tool : Quest Diamond Digger RVS Grasmes
- Neodymium vismagneet : Verzwaarde neodymium vismagneet 130 kg

Sommige mensen zoeken 10 dagen of nog langer op een en dezelfde akker. Dat kan maar is niet mijn ideale manier van tewerk gaan. Andere zoeken de hele akker minutieus af en trekken banen tot ze iedere meter gezien hebben. Is ook niet de manier volgens mij.
Wat dan wel?
Je hebt een veelbelovende akker met oude scherven erop en nog toestemming van de boer om te zoeken ook. Als je voor het eerst begint op die nieuwe akker begin dan met hard eroverheen te sjezen. Op die manier vind je niet veel maar kom je er wel het snelst achter waar precies de grootste concentraties vondsten liggen. Let hierbij op de scherven, puin, stenen, hoogteverschillen in de akker, en (belangrijk bij Romeins) op de hoeveelheid ijzeren spijkers in de grond. Heb je dit even gedaan, zeg een half uurtje, schakel dan helemaal terug in snelheid en begin die hotspots rustig af te zoeken. Dat verkenwerk kun je natuurlijk ook zonder detector doen maarja zo gaat het in de praktijk meestal niet. Vind je nu leuke dingen op die plekken zoek ze dan nauwkeurig af en loop niet weg van die goede plekken. Wat ik verder gemerkt heb is dat bij oude akkers (Keltisch, Romeins, Vroeg-Middeleeuwse zoekstekken) het de moeite loont om naar zwarte plekken met verkoolde resten in de grond te zoeken.

Vind je een leuk muntje of voorwerpje zoek er dan vlak omheen want vaak liggen er meer van hetzelfde soort bij elkaar. Als het goed is heb je aan het eind van de dag het beste van de akker in je tasje zitten. Stop dan ook en ga naar een nieuwe akker of kom later hooguit 1 of 2 keer terug als het echt goed was, maar blijf niet hopen op meer want op is op, en er zijn nog meer akkers die liggen te wachten. Neem diezelfde akker dan na de volgende oogst cq. ploegbeurt weer in je programma op. De vondsten kunnen het ene jaar aan de oppervlakte en het volgende jaar weer diep liggen, of andersom.


Metaaldetector zoeken op Akker

Wanneer is het oogsttijd en kun je op akkers terecht?

Hieronder staat wanneer ongeveer de oogsttijd is van de bekendste gewassen. Met een koud voorjaar en een natte zomer zal het allemaal later worden.

Zomertarwe

Oogst in juli / augustus

Uien

Augustus / september

Aardappelen

Begin september t/m oktober

Maïs

Half september t/m oktober

Suikerbieten

Half september tot half november

Duiten

Augustus t/m maart